Müge Baltacı, elektronik atıkların yönetimi ve geri dönüşümü ile iklim krizine pozitif yönde etkileyecek dijital bir altyapı olan Köstebek platformunu hayata geçirdi.

Müge Baltacı, İTÜ Çevre Mühendisliğinde okurken atık depolama, geri dönüşüm ve atık su/içme suyu arıtma tesislerine gerçekleştirdiği ziyaretler ve staj deneyimi sonrası bir değişim ihtiyacı olduğunu farketti. Teknolojinin doğru kullanılması ve sürecin kontrol edilmesinin iklim krizine pozitif yönde etki edebileceğine olan inanç ıyla, Köstebek projesini geliştirdi.

Köstebek, elektronik atıkların yönetimi için dijital bir altyapı. Köstebek mobil uygulamasının içinde bulundurduğu elektronik atık tanıma sistemi ile kullanılmayan elektronik cihazların kayıtlı olarak toplanmasını sağlarken, kişilerin geri dönüştürmek istediği cihazlar karşılığında puan kazanabilecekleri ve bu puanları istediği bağış platformunda kullanabilecekleri bir ekosistem sunuyor. Böylece hem çevresel hem de sosyal faydayı uçtan uca izleme imkanı sağlıyor.

"Köstebek gibi firmaların takip mekanizmalarının kurulması hammaddenin tükendiği bir dünyada şart oldu."

Bireysel farkındalık yaratmak için çıktıkları bu yolda e-atık platformu ile kıymetli ağır metalleri) ve bu metallerin sahip olduğu değerler nedeniyle (altın, bakır, gümüş...) yerin altında kalan milli gelirimizi gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor.

Köstebek Dijital Platformu ile elektronik atık kaynaklı karbon emisyonunu 2030'a kadar %50 oranında azaltırken mili gelirimizi yükseltmek en büyük hedefi.

"Kadın olarak beraber iş yaptığın zaman o işi beraber büyütebiliyorsun ve hiçbir zaman desteğini esirgemiyorsun. Zorlukları aştığımız her gün başarımızı daha da büyüttüğümüz bir yolculuğun kahramanıyız ve bu yolculukta olmaktan çok mutluyuz."

Gözde Büyükacaroğlu

2023 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi

Aysun Aktaş Akdoğan

2022 Yılı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi