14 yaşında katıldığı bir konferansta sosyal sorumlulukla tanışan Çiftçi, dünya üzerinde her çocuğun eşit sosyal eğitim alamadığının ve çocukların özgüvensiz yetiştirildiğinin farkına vardı. Bunun üzerine, 5 arkadaşıyla birlikte Şanlıurfa’da düzenlediği atölyelerde, 100 çocukla bir araya geldi.

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji bölümünü kazanmasının ardından, çalışmalarına üniversitenin öğrenci kulübünde devam etti. 2012 yılına gelindiğinde, proje “SosyalBen” ismini alarak TV8’de yayınlanan “Bir Fikrin mi Var?” yarışmasında birinci seçildi. Türkiye’nin en genç kadın mütevelli heyeti başkanı olan Çiftçi, lise ve üniversitelere konuk olarak 50.000’den fazla gence sosyal sorumluluk alanında eğitim verdi.

"Günümüzün dünyasında sosyal sorumluluk kavramının önemi gün geçtikçe artıyor. Artık biliyor ve kabul ediyoruz ki, sorumlu ve becerikli bir sivil toplum aracılığıyla değişiklikler desteklenebilir ve kalkınmaya katkı sağlanabilir. Gelinen bu noktada, gönüllülük algısı tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de hızla yayılıyor. Sosyal sorumluluk projeleriyle ilgilenenler, toplumda duyarlı bireyler olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, toplum adına bir soruna çözüm üretmek, son derece popüler bir konu. Birçok öğrenci ve yetişkin, yaptığı sosyal sorumluluk projeleriyle üniversitelerden ve iş başvurularından kabul alıyor; firmalar ise markalarının sektörde fark yaratmasına olanak sağlıyor."

Her STK’nın kendini içeriden fonlayan bir modeli olursa, toplumsal fayda sağlayan kurumların sürdürülebilir olacağını gözlemleyerek, 2015’te “gönüllülüğün okulu” diye nitelendirdiği SosyalBen Akademi’yi kurdu.

"Bireyleri ve kurumları toplum konusunda bilinçli ve duyarlı yetiştirmek istiyoruz. Bunun için sosyal sorumluluk projelerinin benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bireylerin kişisel gelişimine, iş performansına ve akademik başarısına katkı sağlayacak; markaların ise fark yaratmalarına yardımcı olacak sosyal sorumluluk projelerine danışmanlık hizmeti veriyoruz."

2016’da, akademi bünyesine 2 kurumsal firmayı ve 7 özel öğretim kurumunu dahil eden Çiftçi, Türkiye’deki gönüllülük oranını artırmayı, sektördeki diğer STK’lara ve sosyal girişimlere rol modeli olmayı amaçlıyor. Ayrıca, SosyalBen Akademi’nin, “SosyalBen Vakfı”nı %45 fonlayabilen bir iç mekanizma haline gelmesini de hedefliyor.

Duygu Yılmaz

2017 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi

Tülin Yazıcı

2016 Yılı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi